h

SP Wageningen gaat gifspotten!

7 juli 2019

SP Wageningen gaat gifspotten!

Foto: SP

Maandag 8 juli trapt de SP de actie ‘Gifspot’ af, waarmee ze willen dat de overheid vaart maakt met een verbod op giftige benzeenlozingen op de Gelderse rivieren. De SP bivakkeert een week lang op de landtong bij Fort Pannerden, waar zij schepen op heterdaad willen betrappen. Omwonenden kunnen meedoen en de door hun “betrapte schepen” doorgeven aan de SP Milieu Alarmlijn op www.sp.nl/milieualarm. SP kamerlid Cem Lacin is bij de start van de actieweek aanwezig.

 
Door onthullingen van de Gelderlander begin juni is bekend geworden dat schepen nog steeds gif lozen op de Rijn en Waal. SP afdelingen van Nijmegen tot en met Wageningen zijn samen in actie gekomen en lossen elkaar af. De SP afdeling Wageningen neemt het spotten op Fort Pannerden voor haar rekening op vrijdag 12 juli van 12:00 tot 18:00. 
 
De stoffen die worden geloosd zijn reststoffen van tankschepen. Na het vervoer van olie of chemische stoffen worden de tanks leeggepompt, maar er blijven resten achter. Door lucht door de leidingen en de tanks heen te blazen worden deze reststoffen geloosd in de lucht: het ontgassen. De gezondheidsrisico's voor opvarenden en omwonenden zijn immens, omdat o.a. het kankerverwekkende benzeen ertussen zit. 
 
In veel Europese landen is het ontgassen verboden. In Nederland is nog geen landelijk verbod, maar in de provincie Gelderland sinds kort wel. Het lokale verbod wordt echter niet gehandhaafd door Rijkswaterstaat, zij wijzen door naar de lokale omgevingsdienst. De Gelderlander heeft documenten in handen waaruit blijkt dat rederijen uit Duitsland aanwijzingen geven waar schepen kunnen lozen op Nederlandse rivieren. Recente metingen door de Provincie Gelderland wijzen er op dat schepen dagelijks ontgassen. De SP wil met deze actie druk zetten op de overheid en rederijen. Ze pleiten voor een landelijk verbod en goede handhaving zodat er geen giflozingen meer plaats vinden. Ook moeten er meer ontgasinstallaties komen.
 
U kunt helpen een einde te maken aan deze praktijken door mee te gaan spotten met SP Wageningen op 12 juli van 12:00 tot 18:00 op Fort Pannerden:
 
Geef u op via wageningen@sp.nl en ga gezellig mee, of spot zelf op eigen gelegenheid en doe een melding op www.sp.nl/milieualarmlijn
 
n.b. Vanuit Wageningen is het ongeveer 2 uur fietsen naar Fort Pannerden. 
 
 
 
 
 
 

Reactie toevoegen

U bent hier