h

Huurders Duivendaal voor het blok gezet

24 december 2018

Huurders Duivendaal voor het blok gezet

Foto: WUR

Sinds 2013 wordt het oude bestuursgebouw van de WUR op Duivendaal bewoond door studenten. In het najaar is het gebouw door de WUR definitief verkocht. De koper is Xior, een Belgisch vastgoedbelegger gespecialiseerd in studentenwoningen.

Xior had voor de Kerst een verrassing in petto voor de huurders van Duivendaal. De huurders kregen op 16 december een nieuw huurcontract aangeboden dat binnen een week ondertekend moest worden. De huren gaan in dat contract met meer dan 100 euro per maand omhoog met ingang van 1 januari. Wordt het contract niet getekend, dan staat de huurder per 1 maart op straat. Ook worden in het nieuwe contract nieuwe voorwaarden gesteld, zoals verplichte schoonmaakkosten van 150 euro bij het verlaten van de kamer. Bovenop de huurverhoging mogen de studenten ook nog eens 500 euro borg aftikken per 1 januari.

Geen fijne verrassing dus aan het begin van een tentamenweek en de aansluitende Kerstvakantie. Gelukkig zijn de bewoners in actie gekomen: via sociale media, het universiteitsblad en zelfs landelijke media[1] is er inmiddels genoeg aandacht voor dit probleem. Als SP hebben wij snel contact gezocht met enkele huurders en de Housingdesk Wageningen ingeschakeld, dat de studenten nu ondersteunt in hun strijd tegen deze belachelijke gang van zaken. Inmiddels is er enkele weken uitstel verkregen om te onderzoeken of dit allemaal wel door de juridische beugel kan, en gaan Xior, gemeente en bewoners in gesprek.

De SP Wageningen vreest dat deze situatie het resultaat is van het enorme tekort aan studentenkamers in Wageningen. Dit tekort trekt investeerders aan die zich weinig aantrekken van de belangen van huurders maar slechts rendement zoeken voor hun aandeelhouders. Het is tekenend dat dit bedrijf de maximale huurprijs vraagt in een stad waar we de huurprijzen voor studentenkamers nog op een redelijk niveau konden handhaven. De onophoudelijke groei van de WUR trekt bedrijven aan die schaarste zien en hier gretig gebruik van maken, over de rug van studenten die het al niet breed hebben en te maken hebben met toenemende studiedruk en studieschulden.

Voor de SP is een goede en betaalbare woning belangrijk voor iedereen. Doordat er nog steeds te weinig gebouwd wordt in Wageningen kunnen ontwikkelaars vragen voor woningen wat ze willen, en zijn de inwoners de dupe.

Reactie toevoegen

U bent hier