h

SP Wageningen voert actie tegen leegstand én woningnood

29 augustus 2018

SP Wageningen voert actie tegen leegstand én woningnood

Foto: Frans

Met een podiumwagen en gratis concertjes in de stad heeft de SP Wageningen het politieke jaar afgetrapt door actie te voeren tegen de voortdurende woningnood én leegstand.

In Wageningen heerst een groot gebrek aan woningen, terwijl er wel veel gebouwen leegstaan. De SP wil dat er meer lege (kantoor)gebouwen naar woningen om worden gebouwd.  “Het is bizar dat er op zoveel plekken in Wageningen, zoals de Dreijen, Duivendaal en de Stadsbrink, zoveel gebouwen leegstaan. Bovendien wordt daar momenteel te weinig aan gedaan. Hoewel huisvesting een groot thema was bij de vorige verkiezingen, zien we weinig concrete plannen van GroenLinks, D66, PvdA en de ChristenUnie. Zo wordt er maar mondjesmaat tijdelijke huisvesting voor studenten gerealiseerd op de Dreijen, terwijl daar nog honderden kamers bij kunnen. De leegstand of antikraak is een verspilling van goede mogelijke woonruimte. Als huurder wil je gewoon een nette woning, met echte huurdersrechten in plaats van antikraakcontracten."

De universiteit verwacht nog door te groeien met 32%. Dat kan Wageningen niet alleen aan, vindt de SP. Ait-Imchi: "Het kamertekort zorgt ervoor dat veel studenten in woningen gaan wonen die bedoeld zijn voor andere doelgroepen, zoals starters en ouderen. Hierdoor ontstaan ook voor deze groepen grote tekorten, maar mensen moeten niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Het gaat om een tekort aan woningen voor álle mensen." De SP pleit al jaren voor de bouw van meer sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen, maar vond eerder weinig steun in de gemeenteraad voor een minimumpercentage betaalbare woningen. "Het woningmarktonderzoek uit 2016 liet al zien dat er minstens 500 woningen bij moeten komen in de betaalbare klasse voor de autonome groei van Wageningen. Het is tijd voor boter bij de vis."

Volgens de SP zijn er nog minstens 680 goede wooneenheden te maken door het ombouwen van al langer leegstaande kantoorgebouwen. Ait-Imchi: "Dat lost het probleem van een extreem groeiende universiteit niet op, maar haalt wel de druk van de ketel. Daarom gaan wij de komende periode met voorstellen in de gemeenteraad komen om dit probleem aan te pakken. Er moet een gemeentelijk leegstandsregister komen en een leegstandsverordening om langer leegstaande gebouwen verplicht om te bouwen; de universiteit en andere grote werkgevers hebben ook een verantwoordelijkheid. Samen met de mensen blijven we hier acties voor voeren." Het pleidooi van de socialisten viel goed bij de mensen die op de muziek waren afgekomen. Eric van Dijk, lid van Provinciale Staten Gelderland voor de SP, was uitgenodigd om te komen speechen over de situatie van de woningmarkt in Gelderland.

Reactie toevoegen

U bent hier