h

Starter kan niet starten

14 januari 2018

Starter kan niet starten

Foto: Pixabay

Voor starters in Nederland zijn er steeds minder huizen beschikbaar, zo was te lezen in een artikel van de NOS d.d. 11 januari jl. Als starter op de huizenmarkt is het maar lastig.

Veel jonge mensen hebben nog geen vast arbeidscontract, zodat het afsluiten van een hypotheek moeilijk is. Voor veel afstuderende studenten hangt er vaak een hoge studieschuld boven het hoofd, die ook nog eens de maximaal opneembare hypotheek verlaagt. En voor iedereen geldt dat het zeker niet makkelijker met het zeer beperkte aanbod van vaste banen en betaalbare (koop)woningen. Huren blijft natuurlijk een optie, maar veel starters vallen buiten de boot bij de sociale huursector en de particuliere huur is vaak te duur.

Ook in Wageningen is er een tekort aan goedkope koopwoningen en beperkt huuraanbod voor starters. Voor jongeren in Wageningen is het aanbod al helemaal nihiel, met een huurmarkt die zich niet lijkt in te zetten om ook goedkope woningen voor deze groep te realiseren. Maar ook de afgestudeerde studenten van de WUR, die van Wageningen hun thuis hebben gemaakt en graag willen blijven, kunnen het na hun studietijd wel vergeten.

De SP Wageningen wil dat er meer goedkope huizen gebouwd gaan worden. Er moet een groter aanbod komen van koopwoningen onder de 200.000 euro en de sociale huursector moet uitgebreid worden. Er lag een kans om dit te realiseren op De Dreijen, maar het voorstel van de SP om dit te realiseren, haalde het niet. Ook voor zij die wel genoeg verdienen voor de particuliere huur, maar andere prioriteiten stellen dan de bekostiging van een duur appartement, moet er ook voldoende goedkope huisvesting zijn. Nieuwbouw in Wageningen moet de mensen dienen en niet een paar rijke investeerders. Bouwen naar vraag!

Reactie toevoegen

U bent hier