h

Lezingen Zorgfonds

13 januari 2017

Lezingen Zorgfonds

Foto: DvdL / SP

“Als er vroeger een patiënt de spreekkamer in kwam, zei je ‘…. Goedemorgen of goedemiddag, wat markeert u en waar kan ik u mee helpen…..’, tegenwoordig moet ik eerst vragen naar de verzekeringmaatschappij ” …….. Dit was het begin van een zeer interessante lezing van Ellen Toet uit Ede.

Ellen is a 35 jaar fysiotherapeute en heeft dus veel ervaring in het oude en nieuwe zorgsysteem. Samen met traumachirurg Jan van Dijk (ZGV) en Bart Bruijn, huisarts in Streefkerk, heeft ze verteld hoe de werkers in de zorg steeds meer met lijstjes moeten werken. Wat wordt er wel vergoed en wat niet. Veel mensen weten het zelf eigenlijk niet zo goed. Als je gezond bent dan ben je daar niet zo mee bezig. Als de gewenste zorg echter niet in je verzekeringspakket zit, dan is dat heel vervelend. Er zijn veel mensen die dat overkomt.

Zo vertelde Bart Bruijn dat er ca 25% van de huisarts patiënten de goedgemeende adviezen van de huisartsen niet opvolgt omdat dit teveel geld kost. Trauma chirurg Jan van Dijk meent dat de zorg is doorgeslagen naar een geld gedreven zorg systeem met veel boekjes wijsheid van zorgeconomen. Hij zou, net als veel collega’s, liever terug gaan naar een mens gedreven zorgsysteem. Een zorgsysteem waarin solidariteit het belangrijkste is en waarbij gezonde mensen blij zijn dat ze voor zieken mensen mogen betalen. Een systeem waarbij de zekerheid heeft dat je zorg beschikbaar is als je het nodig hebt belangrijker is dan de zekerheid wat de zorgverzekeraar je biedt.

Al deze wijsheid van mensen die al jaren in de zorg werkzaam zijn, kwam ter sprake tijdens een gezellige avond in THUIS op 12 januari. Het thema van deze avond was het ‘Nationaal Zorgfonds’. De avond was goed verzorgd en er was vele ruimte voor vragen en suggesties. De meeste mensen waren na de lezing er wel van overtuigd dat een Nat. Zorgfonds de zorg een stuk vriendelijker en beter op zou maken. Naast de ruim30 bezoekers zijn er inmiddels al ruim 400 mensen in Wageningen die een actiepakket hebben aangevraagd. Heb je dat nog niet gedaan? Dan zijn er nog kansen, ga naar de website van het Nat. Zorgfonds en laat het weten.

De avondvoorzitter moest er om 22.00uur de enthousiaste sprekers erop wijzen dat hun tijd om was omdat we anders ingesneeuwd zouden raken. De avond in THUIS was in ieder geval geslaagd en uiteraard was er na afloop nog tijd voor een drankje en een praatje. Hierbij de organisatie bedankt en zoiets moeten we vaker doen.

Volg de tweets:

Interessante avond. Drie inspirerende lezingen van artsen, met kritische beschouwing van huidig stelsel. @SPWageningen

Lara de Brito en Mark Giebels vinden dit antwoord leuk

Fijn dat ook D66'ers oog hebben voor doorgeschoten marktwerking! #nationaalzorgfonds #iedereenwelkom #samenwerken

Reactie toevoegen

U bent hier