h

Wageningen TTIP-vrij

11 maart 2016

Wageningen TTIP-vrij

Foto: SP

Burgermeester Geert van Rumund zal zaterdag 12 maart (MORGEN!) de handtekeningen van Burgerinitiatief Wageningen TTIP-vrij overhandigd krijgen, op de markt van Wageningen van 13:00 tot 13:30. Hierbij zal “Dans, muziek en democratie in werking” te zien zijn.  Het belooft een snelle en feestelijke overdracht te worden met muzikale optredens. Met deze handtekeningen vraagt het burgerinitiatief Wageningen TTIP-vrij de gemeente Wageningen om zich uit te spreken tegen het aankomend vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.

Op initiatief van bezorgde burgers en studenten is de afgelopen maanden het breed gedragen burgerinitiatief Wageningen TTIP-vrij ontstaan. Dit collectief is in november begonnen met het organiseren van informatieve avonden over TTIP en heeft de afgelopen twee maanden regelmatig op de markt gestaan om handtekeningen te verzamelen en bewustzijn te creëren. Dit is voor de Wageningse gemeenteraad het eerste burgerinitiatief dat zij in jaren in behandeling neemt.

De initiators en ondersteuners van het initiatief maken zich grote zorgen over TTIP, een vrijhandelsverdrag dat belooft de economie te laten bloeien door de handel tussen de EU en de VS te vergemakkelijken. De laatste handels belemmerende regelgeving zou worden opgeheven en standaarden geharmoniseerd. In de praktijk houdt dit echter in dat veel Europese standaarden wat betreft milieu, veiligheid en arbeidsomstandigheden omlaag worden bijgesteld tot het niveau van de Amerikaanse standaarden. Een andere veel gehoorde zorg is die van de ISDS/ICS clausule. Deze clausule geeft buitenlandse investeerders het recht om miljardenclaims neer te leggen bij nationale overheden wanneer de investeerder zijn potentiële winst bedreigd ziet door (weloverwogen en democratische) besluiten van de lokale overheid. Grote multinationals hebben de TTIP onderhandelingen geïnitieerd, terwijl het MKB er op achteruit zal gaan door hogere concurrentie (van producenten die zich aan lagere standaarden houden en vaak enorme schaalvoordelen hebben).

Al honderden Europese steden en provincies hebben zich TTIP-vrij verklaard, waaronder Amsterdam, Arnhem, Utrecht en 18 anderen Nederlandse gemeenten en de provincies Groningen en Friesland.

Reactie toevoegen

U bent hier